Sweet stout - Sipes Brewery

Sipes Brewery
Kotipanimo

Säästä vettä Juo enemmän olutta

Go to content

Sweet stout

Tehdyt oluet
Viimeisin mitä tein oli sitten mäskäämällä tehty Milk Stout johon meni eri sortin ohraa 5,8 kg jonkun verran
maitosokeria , irish mossia ,humalaa pelletti muodossa.
Hommasin myös mallasmyllyn jolla jauhoin ohrat pienemmiksi ,tarkoitus on saada jyvä 3-5 osaan ,vähän piti
säätää myllyä jotta löytyi hyvä asetus ,aikaa tuohon määrään meni 10 min eli ei kauaa vaikka myllyssä
käsiveivi ,siihen voi myös laittaa kiinni akkuporakoneen jolloin homma nopeutuu.
Mäskäus oli sitten oma maailmansa aluksi pönttöön 19l vettä ja sen lämmitys ns. strike temperarure
se on noin 5-8 astetta korkeampi kuin mäskäys lämpötila ,minulla mäskäys 67 C ja strike 73 c
Kun lisään huoneenlämpöiset ohrat tuohon 19l veteen niin lämpö putoaa tuohon 67 C.
Sen jälkeen syötän Grainfatherin control boxiin lämpötilat ja ajan niin mäskäykselle ja ulos mäskäykselle
kuin keittämiselle joille molemmille se on tunti , ulos mäskäys kesto 10 min.
Sen jälkeen kaikki lisälaitteet kiinni ylivuotoputki ja sihtilevy ja sen jälkeen kiertopumppu päälle
joka kierrättää laittamaani vettä mallaspatjan läpi tunnin.
Tämän jälkeen mallaspiippu ylös ja vielä huuhtelu noin 10-15 L 75 asteisella vedellä ,tämän jälkeen
pöntossä pitäisi olla noin 28 L ns. vierrettä.
Sen jälkeen keittäminen alkaa ,aluksi lisätään katkerohumalat  ja keiton lopussa ns. aromihumalat
lisäksi maitosokerin lisäsin tässä vaiheessa kuten myös irish mossin.
Viimeinen vaihe on jäähdytys vastavirta jäähdyttimellä jolla saa kiehuvan vierteen alle 20 asteen
noin 20-30 minuutissa.
Sitten ei muuta kuin poika käymään ,aikaa meni noin 5 tuntia.
Alla näkyy resepti joka tehty ohjelmalla Beersmith,kätevä ohjelma ,valmiita reseptejä
ohjelmasta löytyy satoja ,eli ei tarvitse välttämättä keksiä itse omia vaan voin valita mieleisensä
ja antaa palaa.
Täytyy myllä myöntää että tosi hyvä milk stout tuli tehtyä maku suurin piirtein sama kuin
stalhagen stoutissa.
Omat pojat hakeneet aika usein muutaman pullon kun on ollut niin pirun hyvää ,täytynee tehdä
uusi  satsi piakkoin koska alkaa olemaan loppu tuo stoutti.
Sen verran pitää odotella että saan kegit ja muut tilpehöörit en viitsi enään kaikkia pullottaa
vaan tilasin 2 18L kegiä ja tarkoitus rakentaa vanhasta pakastimesta ns. keezer.
Back to content